Actualité

Ecocheques: al 15 jaar een groot succes

Edenred Eco ecochèque

350.000 ton minder CO2 per jaar. Dat is één van de voordelen van het gebruik van ecocheques in ons land. Geen wonder dat de Belg anders gaat consumeren dankzij dit extralegale voordeel. Goed nieuws voor ieders portemonnee én voor Moeder Natuur!

De ecocheque, dé ecologische must-have in het loonpakket

Al sinds 2009 zijn ecocheques een vorm van alternatieve verloning voor meer dan 2,3 miljoen werknemers. 121.000 bedrijven bieden hun werknemers dit extralegale voordeel aan, dat een essentieel onderdeel van het salarispakket is geworden.

Een duwtje in de rug voor de gezinnen, zegt u? Nee, het is veel méér dan dat! Tot €250 bovenop het loon, daar kan een mens al eens wat mee doen.

Volgens een studie van Listen in 2023 gebruikt een op de vier Belgische werknemers zijn ecocheques voor zijn dagelijkse uitgaven. Overbodig zijn ecocheques dus zeker niet!

De echte impact van de ecocheque op het milieu

Ecocheques zijn namelijk bedoeld om ecologisch verantwoorde aankopen aan te moedigen en om een langdurige gedragsverandering te garanderen.

Een voorbeeld: met ecocheques koopt u sneller een product met een bepaald label (eco, FSC-gecertificeerd, energieklasse A, bio …) in plaats van een ander product zonder label, en leert u de kwaliteit daarvan te waarderen. Daarnaast bespaart u geld op de lange termijn, omdat het product in kwestie bijvoorbeeld minder vaak moet worden gerepareerd.

Door andere consumptiegewoonten te stimuleren, helpen ecocheques de CO2-uitstoot te verminderen. Volgens een studie van CO2Logic in  stoten de Belgen dankzij hun ecocheques tot wel 350.000 ton minder CO2 per jaar uit. “Dat is evenveel als 1.147.962.617 km rijden met een doorsnee Belgische auto of 122 windturbines bouwen om dezelfde hoeveelheid uitstoot te verminderen”, zegt David Charlier van CO2Logic.

Ecocheques stimuleren ook de verkoop van tweedehandsartikelen en boosten de circulaire economie (want bepaalde herstellingen kunnen met ecocheques worden betaald!). Bovendien komen ze de lokale handel ten goede, aangezien ze alleen in België geldig zijn.

Meer info over hoe ecocheques hun steentje bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering vindt u in ons artikel over ecocheques.

Steeds meer producten en diensten komen in aanmerking voor ecocheques

Na vijftien jaar lijkt er geen einde meer te komen aan de lijst met producten en diensten die kunnen worden betaald met ecocheques! Het is dan ook de bedoeling dat iedereen zijn ecocheques kan gebruiken voor zo goed als dagelijkse uitgaven.

Dit steeds groter wordende assortiment is dus logischerwijs een van dé redenen voor het succes van ecocheques in ons land.

Benieuwd naar alle mogelijke toepassingen? Raadpleeg de officiële lijst van de NAR.

🌿 We geven u graag enkele tips om deze lente alles uit uw ecocheques te halen:

 

1- Een hotelovernachting

Hotels met het ‘Green Key’-label aanvaarden ook ecocheques. Zin in een avondje uit in Gent, Brugge of Namen? Gun uzelf iets leuks!

2- Een weekendje in het groen in België

Met uw geliefde, met het gezin, met vrienden … Ook treintickets van de NMBS kunt u betalen met ecocheques!

3- Geüpcycled meubilair

Voorwerpen met een verhaal, wie houdt er niet van? Ga dus zeker eens langs bij winkels als Les Petits Riens of Oxfam. Zij zien u én uw ecocheques graag komen.

4- Bloembollen of planten

De lente is het ideale moment om de tuin in te duiken of uw interieur op te fleuren met een vleugje groen!

5- Kaarsen van gerecyclede was

Ideaal op het terras op een zomeravond, of in de woonkamer in de winter.

6- Een heerlijke biologische maaltijd

Met ecocheques kunt u ook uw boodschappen in een biowinkel betalen. Perfect dus om bij de eerste zonnestralen een gezellig etentje voor al uw geliefden te organiseren.😊

Bestel ecocheques voor uw bedrijf!

Stelt u één tot dertig mensen tewerk? Vul ons onlineformulier in om ecocheques te bestellen! Ze zijn ook geldig voor bedrijfsleiders.

Ik schrijf me in

Hebt u meer dan dertig werknemers? Vraag dan een prijsofferte aan een van onze experts.

Contact opnemen 

Bij Edenred zijn we er trots op dat we het project van bij het begin hebben begeleid en vooral dat we de ecocheque in de loop der jaren hebben zien evolueren. Samen werken we aan een duurzame toekomst.