Ecocheques maken deel uit van het jaarlijkse huishoudbudget van de helft van de Belgische werknemers. We merken dat deze groene koopkracht ook deel wordt van het dagelijkse leven van de Belgen en 46% van hen de kans geeft om noodzakelijke aankopen te doen waarvoor ze anders het budget niet hebben, volgens VIA, de overkoepelende organisatie van uitgevers van ecocheques.
De Belgen gebruiken hun ecocheques op een andere manier dan in 2019. De volledige digitalisering van de ecocheques, de uitbreiding van de lijst van producten en diensten die men met ecocheques kan kopen en het gebruiksgemak van de cheques zorgen voor een stijging in het dagelijkse gebruik ervan. Ook in de voedingssector is het gebruik gestegen in vergelijking met 2019. Het gaat dan voornamelijk om werknemers en mensen met een laag inkomen die voor hun huishoudbudget op deze extra groene koopkracht rekenen
Bovendien gedragen zich mensen die in het dagelijkse leven ecocheques gebruiken ook over het algemeen milieubewuster. Verder wil 70% van de begunstigden de limiet van 250 euro verhogen. Voornamelijk jongeren zijn hier voorstander van.
Sven Marinus, voorzitter van VIA, is erg tevreden: “Eén op de twee begunstigden zegt zich dankzij de ecocheques meer bewust te zijn van milieuproblemen en zich meer ecologisch verantwoord te gedragen. De ecocheques hebben op twee manieren een positieve impact: ze zijn enkel bruikbaar in België waardoor ze de lokale economie steunen én maken onze werknemers milieubewuster.”