Actualité

Welke extralegale voordelen kunnen aan werknemers worden toegekend?

Hoe verhoog je de koopkracht van werknemers als de loonkosten en belastingen zo hoog zijn? Hoe optimaliseer je je loon? Wat is er allemaal mogelijk en hoe ver kun je gaan? 

Volgens Eurostat is België op het vlak van tewerkstelling het op twee na duurste land in de Europese Unie. Eén uur “arbeid” of werk kost bij ons € 40,50. Het Europese gemiddelde bedraagt echter maar € 27,70 per uur. Dit is de bestaansreden voor de extralegale voordelen

Vier soorten extralegale voordelen

Een Belgisch bedrijf kent zijn werknemers gemiddeld 31 voordelen toe als aanvulling op het loon. Over het algemeen maken ze ongeveer 15 tot 20% van het brutoloonpakket uit. De voordelen vallen in één van de vier categorieën.

1. Voordelen in natura zijn voordelen die de werkgever geeft wegens of naar aanleiding van een professionele activiteit. Ze houden doorgaans verband met een bepaalde functie (bv. conciërgediensten) of een hogere managementfunctie. Denk maar aan het betalen van verblijfskosten, brandstof, elektriciteit, water en verwarming. Maar ook aan het gratis gebruik van een bepaald terrein. Slechts weinig mensen in België krijgen dit soort voordelen.

2. Voordelen van alle aard (ook extralegale voordelen genoemd) komen veel vaker voor en maken een werkgever net aantrekkelijk voor een werknemer. Een bedrijfswagen, een gsm met abonnement, IT-materiaal (computer of tablet met internetverbinding), maaltijdcheques en cadeaucheques, en diverse verzekeringen (groeps- of hospitalisatieverzekering) zijn ongetwijfeld de meest populaire extralegale voordelen in België.

3. Naast deze voordelen proberen bedrijven de lonen ook een boost te geven via sociale voordelen. Het gaat bijvoorbeeld om premies, de terugbetaling van bepaalde kosten, een cadeau voor een specifieke gelegenheid (huwelijk, geboorte, anciënniteit …).

4. Een andere mogelijkheid zijn de kosten eigen aan de werkgever. Zo worden bepaalde kosten die nodig zijn voor de uitvoering van het werk terugbetaald. Het bekendste voorbeeld zijn de verplaatsingskosten, maar het kan ook gaan om de terugbetaling van boeken, restaurantbezoeken …

 

Het Edenred-aanbod: 5 aantrekkelijke oplossingen

Edenred biedt u een compleet gamma HR-oplossingen aan om de koopkracht van uw werknemers te verhogen en tegelijkertijd uw belastingdruk te verlagen. Hier zijn de 5 oplossingen:

Edenred Maaltijd (voorheen Ticket Restaurant), de Rolls-Royce onder de extralegale voordelen

– Tot 60% goedkoper dan een loonsverhoging
– Tot €8 per dag per werknemer
– €2 aftrekbaar per cheque

Edenred Eco (voorheen Ticket EcoCheque) de Belgische “best practice”, uniek in Europa!

– Tot € 250 per jaar voor ecoconsumptie
– €1 EcoCheque = 1kg minder CO2
– Geldig voor 2 jaar

Edenred Geschenk (voorheen Ticket Compliments), de cadeaucheque die iedereen blij maakt

– Om alle gelegenheden in het leven van uw bedrijf te vieren
– Eindejaarsfeesten, pensionering, huwelijk, geboorte…
– 100% aftrekbaar voor de eindejaarsfeesten

Edenred Sport & Cultuur (voorheen Ticket Sport & Culture), de sleutel tot sport- en culturele activiteiten

– Tot € 100 per werknemer per jaar
– Geldig voor 15 maanden vanaf juli
– Toegang tot vrije tijd, cultuur, sport, ontspanning, muziek…

Deze 4 voordelen zijn 100% vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen, ze worden rechtstreeks op de Edenred-kaart opgeladen en kunnen gebruikt worden voor aankopen in winkels en online!

Edenred Voordelen (voorheen Ekivita Edenred), de joker om u te onderscheiden van uw concurrenten

– Exclusieve toegang tot een voordeelenplatform boordevol exclusieve deals
– Meer dan 600 aanbiedingen waarmee u tot € 1.500 per jaar kunt besparen!
– Een kant-en-klare oplossing, eenvoudig te activeren en te gebruiken via de Ekivita Edenred- app