Persberichten

Kwart van de Belgen kiest lunch op basis van de prijs

Lunchen op het werk is een eenzame bezigheid voor 1 op de 3 Belgen

Lunchen op het werk is een eenzame bezigheid voor 1 op de 3 Belgen

Hoe lunchen Belgen? Gaan ze voor de traditionele boterhammen met beleg of trekken ze er ’s middags liever op uit met collega’s? Dienstenbedrijf Edenred bevroeg meer dan 2.300 werkende Belgen naar hun ‘lunch-op-het-werk’-gewoontes. Enkele straffe vaststellingen: drie op de tien Belgen eten ’s middags het liefst alleen, voor een kwart is de prijs doorslaggevend van wat er op het bord komt.

Driekwart van de Belgen werkt 3 dagen of meer op kantoor. Nog eens 16% doet dat een of twee dagen per week. Met andere woorden: meer dan negen op de tien werknemers moeten minstens een keer per week op het werk eten. Hoe vullen ze die lunch in?

Middagpauze: snel en alleen

Bijna een op de vijf werknemers zegt geen middagpauze te nemen. Dat is meestal om te kunnen doorwerken of om vroeger te kunnen stoppen. Wanneer we toch een lunchbreak nemen, is die voor 41% van de Belgen korter dan een halfuur. Iets minder dan zes op de tien tafelen tussen een halfuur en een uur.

Werken we thuis, dan is de middagpauze korter (23%) of werken we door tijdens het eten (15%). Nog eens 15% zegt dan weer net een langere middagpauze te nemen.

30% van de Belgen eet trouwens het liefst alleen tijdens de middagpauze, om te kunnen verder werken of om andere zaken te doen aan z’n bureau. 55% zegt dan weer het liefst samen met collega’s te eten.

Prijs bepaalt lunchkeuze

Wie ’s middags toch nog op jacht moet, kiest meestal voor een broodje (60%). Een op de vijf opteert voor een salade. De rest gaat voor kant-en-klare maaltijden, pasta, wraps of burgers. Minder dan 3% gaat om een pak frieten.

Welke factoren spelen een rol in het maken van die keuze? Het allerbelangrijkste criterium is de prijs (25%). 18% kiest in functie van de tijd die nodig is om te eten, 15% vindt dat de lunch gezond moet zijn, en 11% laat het afhangen van wat er ’s avonds op het menu staat.

Samen op restaurant?

Een derde van de Belgen zou ’s middags het liefst warm eten, maar dat gebeurt in de praktijk maar af en toe. Minder dan een op de vijf luncht vooral warm. Omdat 63% van de Belgen geen bedrijfsrestaurant heeft op z’n werkplek, moeten ze er ’s middags op uit trekken.

30% van de Belgen gaat daarom minstens een keer per maand op restaurant met de collega’s, 10% doet dat zelfs minstens 2 keer per maand. Wie samen met collega’s uit gaat eten, besteedt meestal maximaal 25 euro (60%). Een op de vijf heeft hiervoor een budget van hoogstens 15 euro, 17% eet voor 50 euro of meer met de collega’s.

“Voor onze fysieke en mentale gezondheid is die middagpauze erg belangrijk. Het is immers meer dan gewoon een moment om te eten, het zorgt ook voor ontspanning. Het laat ons toe om mentale energie te tanken door met collega’s bij te praten over andere zaken dan het werk. Daarnaast is het verontrustend om vast te stellen dat de meeste werkende mensen tegenwoordig hun lunch kiezen op basis van de prijs”, besluit Olivier Bouquet, general manager bij Edenred België.