Maaltijdcheques blijken voor veel werknemers in België een waardevol voordeel. In dit artikel gaan we na aan welke voorwaarden je moet voldoen om maaltijdcheques te krijgen. Zo lichten we toe welke categorieën van werknemers er recht op hebben en welke regels er gelden voor de toekenning van maaltijdcheques. Daarnaast bekijken we de specifieke voordelen voor zelfstandigen met een vennootschap en opvallende uitsluitingen.
Alle werknemers kunnen maaltijdcheques krijgen, ook zij die deeltijds werken (als dit geregeld is in een collectieve arbeidsovereenkomst).
Ook zelfstandigen met een vennootschap, die zichzelf een loon uitkeren als bedrijfsleider, hebben recht op maaltijdcheques.
Een werknemer kan slechts één maaltijdcheque ontvangen per gewerkte dag. Voor de dagen waarop je afwezig bent (wegens ziekte, verlof enz.) heb je dus geen recht op maaltijdcheques.
De nominale waarde van een maaltijdcheque bedraagt maximaal € 8. De werkgever kan daar ten hoogste € 6,91 aan bijdragen, want de werknemer moet zelf ook minstens € 1,09 per cheque betalen.
Maaltijdcheques zijn ook erg interessant voor zelfstandigen met een vennootschap:
Wie heeft er geen recht op maaltijdcheques?
Kortom, voor werknemers in België zijn maaltijdcheques een meer dan welkom financieel extraatje voor de aankoop van voeding. Ongeacht of ze nu in loondienst werken of als zelfstandig bedrijfsleider aan de slag zijn. Om er alles over te weten te komen, spraken we met Erik Van den Eynde, HR Director van Pro-Pay. Hij deelt graag zijn expertise over de voordelen van maaltijdcheques voor werknemers en zelfstandigen. Ook legt hij uit waarom ze een verstandige strategische keuze zijn binnen uitstekend HR-management.