Actualité

Hoe biedt Ticket EcoCheque een antwoord op de grote klimaatuitdagingen van vandaag?

De strijd tegen de klimaatverandering is een grote uitdaging voor de toekomst van onze planeet, en we moeten allemaal ons steentje bijdragen.

Ecocheques zijn een praktische manier om duurzaam gedrag aan te moedigen.

Want €1 aan ecocheques = 1 kg vermeden CO2 !

Ontdek de verschillende producten en diensten die door de ecocheque worden gedekt en hoe ze helpen om uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Duurzame mobiliteit

Zogenaamde “zachte” – of duurzame – mobiliteit omvat alle milieuvriendelijke vervoersmiddelen, zoals lopen, fietsen, openbaar vervoer en carpooling. Zoals we allemaal weten, is mobiliteit een belangrijke factor in de strijd tegen klimaatverandering.

Ecocheques kunnen worden gebruikt voor alles wat te maken heeft met zachte mobiliteit, zoals:

  • De aankoop van elektrische fietsen en scooters
  • Huur van een auto of fiets
  • Abonnementen op het openbaar vervoer of oplaadpunten voor elektrische voertuigen

Door te kiezen voor een duurzame manier van vervoer kunt u dus concrete actie ondernemen om uw impact op het milieu te verminderen.

Tweedehands

Gezien de impact van de productie van alledaagse voorwerpen, kunnen tweedehands goederen een sleutelelement zijn in het verminderen van de CO2-voetafdruk en een echt alternatief bieden voor overconsumptie.

Ecocheques kunnen worden gebruikt om duurzamere consumptieacties aan te moedigen, zoals:

  • Tweedehands producten kopen
  • Goederen repareren
  • Lokaal en in korte keten kopen
  • Gerecycleerde producten en voorwerpen kopen

Door gebruik te maken van de 4 R’s – Reduce, Reuse, Recycle, Recover – kunnen we allemaal onze ecologische voetafdruk verkleinen.

Energieprestatiecertificaat

Energieprestatiecertificaten en -labels zijn relevante hulpmiddelen om te helpen bij de huidige milieuproblemen. Deze certificeringen en labels maken het mogelijk om het energieverbruik van een gebouw of apparaat te beoordelen en maatregelen te nemen om dat verbruik te verminderen.

Ecocheques kunnen worden gebruikt voor producten en diensten die zijn ontworpen om ons energieverbruik te verminderen en onze impact op het milieu te beperken, zoals:

  • De aankoop van energie-efficiënte huishoudelijke apparaten met een energielabel
  • Woningisolatie (thermisch en akoestisch)
  • Onderhoud van boilers
  • De aankoop van thermostatische kranen en waterbesparende kranen

Energieprestatiecertificaten en -labels zijn daarom een effectieve manier om de milieu-uitdagingen aan te gaan en bij te dragen aan een beter beheer van natuurlijke hulpbronnen.

De strijd tegen plasticvervuiling

Plasticvervuiling heeft ernstige gevolgen voor onze planeet: microplastics in onze oceanen vervuilen de hele voedselketen. Maar het heeft ook gevolgen voor het afvalbeheer. Heel weinig plastic wordt gerecycled of teruggewonnen en het meeste wordt verbrand of gestort.

Ecocheques maken het mogelijk om op een meer verantwoorde manier te kopen, door het onnodige gebruik van plastic te vermijden, zoals:

  • Voedsel of goederen in bulk kopen
  • FSC of PEFC hout- en papierproducten
  • Producten gemaakt van onder andere gerecycled, composteerbaar of biologisch afbreekbaar materiaal

Het gebruik van plastic producten beperken is dus een echte burgerlijke daad, die iedereen in staat stelt om zijn impact op het milieu te verminderen.

Behoud van biodiversiteit

De biodiversiteit neemt al enkele jaren in een alarmerend tempo af. Menselijke activiteiten zoals vervuiling en klimaatverandering zijn de belangrijkste oorzaken. Biodiversiteit is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem en de achteruitgang ervan veroorzaakt een verstoring van het evenwicht die gevolgen heeft voor de hele wereld.

Ecocheques zijn een manier om duurzaam tuinieren aan te moedigen :

  • Door bomen en planten te planten die meer habitat bieden voor vogels en insecten.
  • Een moestuin aanleggen
  • Compost maken

De toenemende urbanisering leidt tot een afname van de biodiversiteit, dus het bouwen van habitats voor de lokale flora en fauna is een goede manier om ze te helpen weer op te bloeien.

 

Zoals u kunt zien zijn ecocheques een veelzijdig hulpmiddel dat concrete actie stimuleert om onze impact op het milieu te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. Door duurzamere keuzes te maken en ecocheques te gebruiken, kunnen we ons steentje bijdragen aan het behoud van onze planeet voor toekomstige generaties!